Mainion maailma on tarinoita täynnä. Tervetuloa tutustumaan yhteisöömme ja siihen, mikä tekee meistä Mainion!

Vieraana Outi, Mainion suunnittelija

Iltapäivä Mainion pääsuunnittelijan Outi Mäkisen kanssa

Millainen on Mainio?

“Mainio on ainutlaatuinen, kekseliäs ja kestävä.”

Entä Mainion suunnittelufilosofia?

”Mainion on aina ollut tarkoitus edustaa kestävää suunnittelua. Vaikka pyrimme olemaan ajan hengessä ja inspiroidumme muun muassa nopealiikkeisestä katumuodista, mallistojemme on oltava tietyllä tapaa ajattomia, jotta lapset voivat ihastua niihin vuosi toisensa jälkeen. Huolimatta siitä, että kaikki neljä vuodenaikaa ovat Suomessa hyvin erilaisia, vaatteitamme ei ole tehty vain yhtä ajatellen: kun on kesä, lapset voivat seikkailla ulkona talvimallistossamme, ja toisin päin. Julkaisemme vuosittain kaksi mallistoa mutta toivomme tietysti, että vaatteistamme tulee ihmisten kestosuosikkeja, joita rakastetaan ja vaalitaan. En itse seuraa muodin suuria virtauksia ollenkaan, jotta pikamuoti ei vaikuttaisi suunnittelutyöhöni; silloin voin paremmin keskittyä luomaan jotain uniikkia ja ajatonta.”

Outi - Mainios designer at work

Mitä on tärkeintä ottaa huomioon lastenvaatteita suunnitellessa?

”Suhtaudun niihin käytännöllisemmin kuin ennen. Kun minulla ei vielä ollut omia lapsia, suunnittelemani vaatteet koettelivat välillä mahdollisuuksien rajoja (nauraa). Olen kahden pienen pojan äiti. Suomessa luonto ja vuodenajat ovat koko ajan läsnä, joten suunnitelmieni on pakko olla käytännönläheisempiä. Materiaalit täytyy miettiä todella tarkkaan. Vaatteiden on oltava käytännöllisiä ja mukavia, ja lasten on pystyttävä pukemaan ne ilman aikuisen apua. Suunnittelen kaikki Mainion vaatteet lasten ehdoilla, jotta niissä olisi helppo liikkua ja ne olisivat ehdottoman mukavat päällä. Silloin ne ovat tukena lapsen seikkailuissa, eivät tiellä. Niiden pitää olla myös hauskoja! Lapset tykkäävät hirveän monista eri asioista mutta yritän tuoda printtikuvioihin ja kankaisiin persoonallisuutta. En usko olevan yhtä ainutta vaatekappaletta, jota joka ikinen lapsi aivan varmasti rakastaisi, mutta kaikki pitävät persoonallisuudesta.”

Mikä on parasta vaatesuunnittelussa?

“Parasta on saada palautetta ja kuulla, että lapset rakastavat vaatteitani. Olen ikionnellinen, kun jostakin suunnittelemastani vaatteesta tulee lapsen lempiasu. Rakastan hassuja pikku piirroshahmoja, ja on mahtavaa, että ne puhuttelevat muitakin. Tuntuu uskomattoman palkitsevalta, kun vihdoin saan luonnosteltuani jotakin, joka herää henkiin paperilla. Saan siitä lisää virtaa.”

Mistä löydät inspiraatiosi?

“Inspiraation lähteeni vaihtelevat jatkuvasti. Yleensä jokin pikku juttu jää mieleeni ja päätyy osaksi mallistoa. Oikeastaan ihan mikä vain. Selailen kaikenlaista kuvastoa verkossa: taidetta, sisustuskuvia ja muita ideoita herätteleviä juttuja. Jokainen mallisto saa alkunsa inspiroivista kuvista ja kokoan kuvakollaaseja tavoittelemaan oikeaa tunnelmaa. Aikaisemmin matkustin maailmalla ja sain huimasti ideoita suurkaupunkien kuten Lontoon ja New Yorkin katumuodista. Istuin usein kahviloissa katselemassa ihmisiä ja tekemässä muistiinpanoja heidän asujensa yksityiskohdista. Kotona muokkasin niistä lastenvaatteisiin sopivia. En enää matkustele yhtä paljon, mutta inspiroidun ja olen vieläkin usein vaikuttunut tyyleistä, joita näen netin katumuotikuvissa. Mitä väreihin tulee, rakastan epäsovinnaisia yhdistelmiä – oikeastaan kaikkea epätavallista ja odottamatonta. Pidän myös metsässä ja luonnonhelmassa vaeltelusta. Siitä on tullut minulle merkittävä inspiraation lähde.”

Mistä viimeksi sait ideoita?

”Inspiroiduin viimeksi metsäretkellä. Asun perheeni kanssa aivan metsän vieressä, joten se on koko ajan läsnä elämässämme. Seikkailemme usein metsässä ja tutkimme, mitä kaikkea luonnolla on annettavaa: keräämme erilaisia kasveja ja kukkia, tuomme ne metsästä kotiin ja piirrämme. Lasteni mielestä metsä on loputtoman kiehtova. He saattavat viettää siellä tuntikausia tutkimassa paikkoja ja leikkimässä kivillä, oksilla ja kävyillä.”

Miksi juuri luonto on niin merkittävä osa elämääsi ja suunnitteluprosessiasi?

“Elämme kiireistä arkea mutta luonnossa mieli on tasapainossa. Siellä voi hengittää vapaasti. Lapsenikin hidastavat tahtia, kun olemme ulkosalla. Jostain mystisestä syystä metsä ja meri ovat minulle hyvin tärkeitä: saan niistä voimaa ja mielenrauhaa. Olen kaikkein tyynin silloin, kun voin vain tuijottaa rannan aaltoja tai metsän puita. Luulen, että se johtuu lapsuudestani: kasvoin Kemissä, joka on kaukana pohjoisen Lapissa, ja siellä oli helppoa kirmata metsään suoraan takapihaltamme. Haluaisin, että lapseni voivat periä tuon tunteen.” 

Mitä toivoisit lastesi oppivan sinulta?

”Minusta olisi hienoa, että lapsillani olisi hyvä luontosuhde. Olen aina halunnut taata heille turvallisen elinympäristön lähellä luontoa, jotta siitä tulisi osa heidän elämäänsä ja identiteettiään. Toivon heistä kasvavan aikuisia, jotka kunnioittavat, arvostavat ja suojelevat luontoa. Maailma on täynnä tavaraa, esineitä ja materiaa, mutta toivon lasteni pystyvän vastustamaan kertakäyttökulttuuria ja säilyttämään yhteyden asioihin, joilla on merkitystä. Lisäksi tulen aina puolustamaan lasteni oikeutta kehittää vilkasta mielikuvitustaan. Kaikilla lapsilla olevaa luontaista taipumusta mielikuvituksen käyttöön ja luovuuteen pitäisi tukea. Se olisi arvokas lahja lahja meiltä heille.”